torsdag 24 september 2009

Knoparmoj

Idag har vi besök av en skorstensfejare. Mycket fascinerande tycker Alvar och även Alvars mamma. Just nu måste jag ägna mig åt praktisk problemlösnig, nämligen i vilken mugg jag ska servera honom kaffet. Jag tar inte någon av de vita, om man säger så.

Knoparmoj är en sociolekt som talades av sotarna, men som inte är lika frekvent idag.

Brallor (byxor) och dojor (skor) är ord som kommer från knoparmoj. En del av orden i denna sociolekt kommer från tyska, då det flyttade in skorstensfejare därifrån till Sverige för att utöva och lära ut yrket. Det "hemliga" språket användes för att de skulle kunna kommunciera då de arbetade i hemmen utan att de som bodde där skulle förstå. Man vet inte när knoparmojet uppstod, men det var troligen i Stockholm och spred sig sedan över landet. Det användes en bit in på 1900-talet, men numera är det knappt någon som kan det längre, med undantag för en delyrkestermer.

I början av 1900-talet började knoparmoj väcka språkforskares intresse och ord började nedtecknas. Alf Henrikson har skrivit en dikt på, och om, knoparmoj; "Sotarspråk" som finns i diktsamlingen "Anacka", (1980)

(wikipedia)

1 kommentar:

Solrosfrö sa...

Så idylliskt ni verkar bo!