torsdag 3 september 2009

Chokladkolapaj med lingon

Ingredienser
100 g smör
0,5 dl strösocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Fyllning
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1,5 dl ljus sirap
200 g mörk choklad
1,5 dl lingon

Tillagning
1 Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg.
2 Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8– 10 minuter tills den har fått fin färg.
3 Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen.
4 Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät.
5 Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar. Servera med vispad grädde.

Från www.alltommat.se

2 kommentarer:

Larssons sa...

Den pajen är väldigt god och fin. Du verkar lycklig och harmonisk i de värmländska skogarna

Sofia sa...

Larssons: Ja, på rätt plats äntligen. Men inte bara smärtfritt tyvärr.