tisdag 28 april 2009

Svininfluensan

Nästan obligatoriskt att kommentera. Ja vi sitter på samma kontinent. Ungrfär lika nära Mexico avståndsmässigt som Sverige, men utan hav emellan. Men bara ett inkommande flygplan med en smittad människa bort, precis som alla andra.

Om det är en stor fråga här? Skulle inte tro det. Presidentens eventuella avkommor dominerar fortfarande agendan. Men det är klart att vi också ser på nyheterna och inser att vi är lika dåligt skyddade som alla andra. Jag är helt säker på att inga vacciner/mediciner finns här. När det blev Gula febern-epedemi tog all medicin slut och vi blev fast i landet. Gränserna till omvärlden stängdes, och jag och min familj satt fast i ett land med pågående epedemi utan tillgång till vaccin, och utan att unna ta oss härifrån. Vi var många människor i samma situation. För de flesta gick det bra, men några klarade sig inte. Det var ganska obehagligt. 

Som vanligt är det DN som har den intressantaste läsningen att bjuda på, även vad gäller svininfluensan. Vår internationelle expert som anlitades under fågelinfluensans härjningar, med kollega, har en del synpunkter som fick mig att tänka till några varv på detta:

"Detta nya virus har anpassat sig till människan och har därmed hittat en fantastisk måltavla. Från virusets synpunkt är det oväsentligt om cellerna de skall infektera sitter i en gris, en höna eller en människa. Människan är i dag, med sina närmare sju miljarder individer, jordens näst vanligaste däggdjur. Det finns flera orsaker till den snabba ökningen, men ett viktigt skäl är att vi skapat stora monokulturer av husdjur. Det finns 25 miljarder höns, vår vanligaste fågel. Man räknar med att det finns minst en miljard grisar. Storleken på dessa populationer är i ett evolutionärt perspektiv, historiskt höga. Dessa faktorer är viktiga för uppkomsten av nya infektionssjukdomar och i värsta fall pandemier. Vi kommer att få se mer av det i framtiden."

Inga kommentarer: