måndag 2 mars 2009

Kardemummakakan

Ja, för det finns bara en. Den bästa. Har säkert bakat den hundra gånger minst. I lördags gjorde jag en vanlig och en med hallon. Goda båda.

4 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk mald kardemumma

150 gram smör

2 dl filmjölk

1 ägg
1-2 msk smör till formen

1-2 msk ströbröd till formen

3 msk pärlsocker
Gör så här: Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma i matberedaren eller för hand. Skär matfettet i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen. Vispa samman filmjölk och ägg. Rör sedan snabbt ihop hela smeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda på galler i nedre delen av ugnen som ställs på 175 grader värme i ca 30 min.  Låt kakan stå kvar en stund i formen innan kanten lossas.Kakan kan serveras som den är eller med en klick grädde och lite bär. Det blir ca 12 bitar.

2 kommentarer:

Larssons sa...

Filmjölk? Vad tar du då?

Sofia sa...

Larssons: Yoghurt. Vanlig naturell 3%. I Sverige tar jag vaniljyoghurt, eller helt ärligt så kommer denna kaka till varje gång jag hittar något yoghurtaktigt nära utgångsdatum i kylen. Nu hade vi en liter yoghurt som gick ut någon dag senare, då är det perfekt att svänga ihop några kakor.