söndag 5 juli 2009

Rabarbertårta med fläderkräm

Ingredienser
Portioner: ger 8-10 bitar


250 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
3 ägg + 3 äggulor
1 dl vetemjöl
200 g rabarber
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl konc flädersaft
1/2 liter jordgubbar
smör till formen
ev ätliga blommor, t ex violer eller rosor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt.
3. Blanda mandelmassa och smör, lite åt gången, till en jämn och klumpfri smet, gärna i matberedare. Rör ner ett ägg i taget och därefter mjölet. Häll smeten i formen.
4. Skär rabarbern i cm-tjocka bitar och blanda med vaniljsocker och potatismjöl. Strö rabarbern över smeten i formen och grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
5. Låt kakan svalna helt och lossa sedan från formen.
6. Rör ihop äggulorna med majsstärkelsen i en kastrull. Tillsätt grädde och flädersaft. Låt krämen koka upp.
7. Sjud försiktigt på svag värme i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och ta sedan av från värmen. Låt svalna. Ställ krämen i kylen tills den kallnat helt. 
8. Bre fläderkrämen över kakan. Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar. Garnera tårtan med jordgubbarna och ev ätliga blommor.

Inga kommentarer: