- Det säger sig själv att kaffe som i slutändan kostar runt 15 kronobr halvkilot är restprodukter med väldigt dålig kvalitet. Jag har med egna ögon sett hur man sorterar bort de sämre bönorna som får ligga direkt på marken i värmen
och halvt förmultna. Dessa bönor säljs sedan till extremt lågt pris och används i lågpris- och snabbkaffe, säger han.
Detta stämmer inte enligt Magnus Frisk, informationsansvarig på COOP:
- Nej, vårt kaffe köps på världsmarknaden med erkända beskrivningar av kvalitet där man får analysprov. Om proven inte lever upp till de krav vi har köper vi inte.
Coop kan inte förklara den högre nickelhalten i sitt lågpriskaffe.
Men jag kan säga att synen av kaffebönor utlagda helt öppet i solen i halvkilometerlånga stråk längs motorvägar och landsvägar är en ytterst vanlig syn i kaffeproducerande länder i Latinamerika. Bönorna får torka i solen intill all trafik, och inte sällan fermenterar bönorna enligt vår släkting som jobbar med kaffekvalitet i såväl Peru som Guatemala. Jag säger inte att det är just COOPs kaffe som ligger där, men att det inte förekommer måste man vara både blind och döv om man hävdar när man dessutom jobbar i kaffebranschen.
Den andra frågan jag ville ta upp var chipstestet. Chips är en av de saker jag först köper när jag kommer hem. Det ska vara OLW och det ska vara Dill & Gräslök. Det var testets vinnare, bara 9% mättat fett jämfört med Estrellas 45%. Känns skönt! Och ja, en person jag brukar dela chipspåse med när jag är hemma ska känna sig träffad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar